KARP FASZEROWANY

1 kg karpia
10 dag pieczarek
6 łyżek tłuszczu do smażenia
3 łyżki masła
4-5 łyżek tartej bulki
2 łyżki śmietany
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki i tymianek)
Karpia sprawić, opłukać, natrzeć solą. Pieczarki oczyścić, poszatkować. Dusić na patelni 10 minut. W połowie duszenia dodać sól, pieprz. Masło utrzeć z dwoma żółtkami, wymieszać z pieczarkami, tartą bułką. Ubić pianę z białek i dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem brzuch ryby. Zaszyć. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć rybę i posypać wiórkami masła. Piec około 40 minut, podlewając od czasu do czasu karpia wodą. Upieczoną rybę polać śmietaną, zapiec jeszcze kilka minut. Podawać posypanego zieleniną.

Responses are currently closed.