KARP W GALARECIE

l-1 1/4 kg karpia
1 włoszczyzna
2 Ustki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 kostki rosołowe
3 łyżki żelatyny
1 łyżka octu (3%)
2 białka sól
Karpia sprawić, pokroić na porcje. Z rybiej głowy, włoszczyzny, przypraw ugotować wywar, na koniec posolić. Do przecedzonego, ostudzonego wywaru włożyć kawałki karpia. Gotować powoli około
30 minut, uważając, aby nie rozgotować ryby. Wyjąć, wybrać większe ości, ułożyć na półmisku. Namoczyć żelatynę w wodzie. Zimny wywar wlać do naczynia, dodać ocet, białka, rozpuszczoną żelatynę, ubić mocno. Zagotować, odstawić na bok, aby galaretka się sklarowała. Przecedzić przez gęste sito lub płótno. Zalać rybę na półmisku.

Responses are currently closed.