KIEŁBASA KASZTELAŃSKA

25 dag wyłuskanych orzechów
laskowych 2 czerstwe bułki (najłepiej kajzerki) 1 niewielka cebula 15 dag pieczarek 1 jajko
1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru sól, pieprz garść posiekanej zieleniny (koperek,
szczypiorek lub natka
pietruszki) tarta bulka
Orzechy drobno posiekać i lekko pod-rumienić na suchej patelni. Bułki namoczyć w mleku, a po napęcznieniu odcisnąć. Pieczarki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, dobrze odcedzić i drobniutko posiekać. Napęczniałą bułkę dobrze rozdrobnić, utrzeć z margaryną na jednolitą masę. Dodać orzechy, pieczarki, zieleninę i jedno surowe jajko. Wymieszać i doprawić do smaku, ewentualnie dodać trochę tartej bułki. Uformować podłużny wałek w kształcie kiełbasy i szczelnie zawinąć (jak cukierek) w folię aluminiową. Włożyć do podłużnej rynienki (takiej jak do gotowania ryb) lub do keksowej formy i zalać wodą. Gotować lub wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu pokroić w grube plastry i wstawić do ciepłego piekarnika, aby kiełbasa trochę się podsuszyła. Na największe okazje zamiast posiekanej zieleniny możemy dodać 10—12 grubo posiekanych orzeszków pistacjowych.

Responses are currently closed.