KISIEL KASZTELAŃSKI

25 dag dojrzałych miękkich truskawek
3 czubate łyżki cukru
cukier waniliowy
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
Półtorej szklanki wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny (pół łyżeczki). Wrzucić oczyszczone truskawki (pozostawić kilka najładniejszych) i gotować 5 minut, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę rozprowadzić zimną wodą (pół szklanki) i powoli wlewać do gorącego przecieru z truskawek. Podgrzewać na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną), stale mieszając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje. Dodać pozostawione truskawki, wymieszać i przelać do wypłukanej zimną wodą salaterki (albo do kilku miseczek). Odstawić do wystygnięcia. Można przybrać kleksami bitej śmietany (w sprayu lub z torebki).
Domowe słodycze

Responses are currently closed.