Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KISZKI KASZUBSKIE | Przepisy kulinarne

KISZKI KASZUBSKIE

50 dag kaszy gryczanej
1 kg ziemniaków
1 spora cebuła
5-6 ziaren zieła angielskiego
listek laurowy
sól, pieprz
olej
ewentualnie kilka suszonych grzybków,
namoczonych, ugotowanych i drobniutko
posiekanych
Jedyną trudnością w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania specjalnych płóciennych wąskich woreczków (rękawków), które przed każdorazowym użyciem należy dobrze wygotować. Możemy do tego celu wykorzystać jałową gazę, którą można kupić w każdej aptece. Kiszkę należy wtedy zawinąć w gazę i związać oba końce. Kaszę sparzyć wrzątkiem. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć, wymieszać z kaszą i drobno posiekaną cebulą oraz z grzybkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem -kiszki powinny mieć zdecydowany smak. Włożyć do płóciennych woreczków, zawiązać końce sznurkiem i włożyć do płaskiego garnka albo do garnka – wanienki, jakiej używa
się do gotowania ryb. Gotować około 20 minut w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego (można także dodać 1-2 grzybowe kostki rosołowe). Następnie włożyć na chwilę do zimnej wody, a gdy kiszki ostygną, wyłożyć zawartość woreczków na stolnicę. Pokroić na plasterki o grubości 1-1 lli cm i obrumienić na gorącym tłuszczu.

Responses are currently closed.