KISZONA KAPUSTA NA DOMOWY UŻYTEK
1 1/2 kg białej kapusty
2 strąki czerwonej papryki
50 dag niewielkich kiszonych ogórków
3 spore cebule 5 dag soli
1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminku
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć i cienko poszatkować. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienki makaronik. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, podobnie jak cebulę. Wymieszać z przyprawami. Warzywa przełożyć do wyparzonego słoja lub kamionkowego naczynia. Dobrze ugnieść i przykryć wyparzonym porcelanowym talerzykiem. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po trzech dobach przenieść w chłodne miejsce. Przez następne dni zdejmować pianę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać do dna. Gdy zakończy się fermentacja, kapustę przełożyć do wyparzonych czystych słoików, ewentualnie pasteryzować. Taką kapustę wystarczy polać oliwą lub dobrym olejem, aby otrzymać znakomitą sałatkę.