Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KISZONA KAPUSTA NA DOMOWY UŻYTEK | Przepisy kulinarne

KISZONA KAPUSTA NA DOMOWY UŻYTEK

1 1/2 kg białej kapusty
2 strąki czerwonej papryki
50 dag niewielkich kiszonych ogórków
3 spore cebule 5 dag soli
1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminku
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć i cienko poszatkować. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienki makaronik. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, podobnie jak cebulę. Wymieszać z przyprawami. Warzywa przełożyć do wyparzonego słoja lub kamionkowego naczynia. Dobrze ugnieść i przykryć wyparzonym porcelanowym talerzykiem. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po trzech dobach przenieść w chłodne miejsce. Przez następne dni zdejmować pianę i wyparzonym drewnianym widelcem przebijać do dna. Gdy zakończy się fermentacja, kapustę przełożyć do wyparzonych czystych słoików, ewentualnie pasteryzować. Taką kapustę wystarczy polać oliwą lub dobrym olejem, aby otrzymać znakomitą sałatkę.

Responses are currently closed.