Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KLASYCZNY BIAŁY SOS | Przepisy kulinarne

KLASYCZNY BIAŁY SOS

2 łyżki margaryny łub masła (4 dag) 2 łyżki przesianej mąki pszennej
(3-4 dag) 2 szklanki mleka sól ewentualnie pieprz lub tarta gałka
muszkatołowa
Tłuszcz stopić na niewielkim ogniu, dodać mąkę i zasmażyć. Zdjąć z ognia i powoli, stale mieszając, wlewać zimne mleko. Dobrze wymieszać i podgrzewać do chwili, gdy sos zgęstnieje i stanie się jednolity. Doprawić do smaku. Jeśli zamiast mlekiem rozprowadzimy zasmażkę śmietaną, otrzymamy sos śmietanowy, a jeśli użyjemy do tego rosołu (może być z kostki), to otrzymamy sos aksamitny. Jeśli gotowy sos delikatnie połączymy z 2 żółtkami, otrzymamy tak zwany sos holenderski. Sos biały można doprawiać na wiele sposobów, np. dodając do gorącego sosu mieloną paprykę i startą na tarce z małymi otworami jedną cebulę. Można też dodać do sosu 5 dag tartego sera (najlepiej par-mezanu) i dokładnie wymieszać na niewielkim ogniu tak, aby ser się rozpuścił. Wszystkie warianty białego sosu podaje się na ciepło do mięs, ryb oraz warzyw.

Responses are currently closed.