KONFITURA PAPIERÓWKOWA

2 kg dojrzałych, niepoobijanych
papierówek 1 kg cukru
1 szklanka źródlanej wody 20 dag rodzynek
skórka otarta z 2 cytryn lub 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 1 mały kieliszek brandy lub rumu
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Włożyć do czystej salaterki i zalać wodą z sokiem z cytryny. Rodzynki przebrać, umyć w ciepłej wodzie i zalać brandy, pozostawić do wystygnięcia. Z cukru i wody przygotować gęsty syrop, do wrzącego wrzucić odce-dzone jabłka, smażyć 15 minut na niewielkim ogniu, odstawić do ostudzenia i zostawić na noc. Następnego dnia smażyć na małym ogniu do chwili, gdy jabłka staną się przezroczyste, dodać rodzynki z brandy i skórkę cytrynową, Wymieszać, potrząsając rondelkiem i smażyć jeszcze na niewielkim ogniu 5-10 minut.

Responses are currently closed.