Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KONFITURY Z ARCYDZIĘGLA | Przepisy kulinarne

KONFITURY Z ARCYDZIĘGLA

młode, niezdrewniałe pędy arcydzięgla sól (15 dag na 1 litr wody) 1 kg cukru na 1 kg pędów
Pędy i listki arcydzięgla oczyścić i pokroić ukośnie na kawałki o długości około 10 cm. Zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 24 godziny, a następnie opłukać, zdjąć skórkę i raz jeszcze opłukać, odsączyć. Przygotować gęsty syrop, biorąc na 1 kg cukru 3/4 szklanki wody, wrzucić łodyżki i gotować na małym ogniu około 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Następnego dnia doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 20 minut na niewielkim ogniu. Ponownie odstawić. Gotować do chwili, gdy łodyżki staną się przezroczyste. Można przechowywać je w syropie, jak zwykłe konfitury, bądź odsączyć, posypać cukrem pudrem, osuszyć na sicie i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Wspaniały aromatyczny i bardzo efektowny dodatek do tortów, keksów i ciastek.

Responses are currently closed.