Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KONFITURY Z RAJSKICH JABŁUSZEK | Przepisy kulinarne

KONFITURY Z RAJSKICH JABŁUSZEK

1 kg czerwonych, prawie dojrzałych
jabłuszek 1,2 kg cukru
Jabłuszka umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach drewnianą wykałaczką, włożyć do płaskiego rondelka, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 minut), uważając, aby nie popękały, następnie odcedzić (wodę zachować) i osaczyć. Z czterech szklanek cukru i dwóch szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotować syrop. Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać jeszcze 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jablłuszka i smażyć na małym ogniu do chwili, gdy staną się przezroczys-
te. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem – pozostawić do wystu-dzenia.

Responses are currently closed.