KOTUŚ

2 tabliczki twardej mlecznej czekolady
20 dag margaryny lub masła
4 jajka
3 łyżki rumu albo brandy względnie kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego
5 dag cukru pudru cukier waniliowy
garść rodzynek, posiekanych orzechów
lub płatków kokosowych 1 szklanka śmietanki kremówki sól tłuszcz do nasmarowania
formy
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (to jest umieszczając rondelek z czekoladą na większym garnku z gotującą się wodą). Margarynę o temperaturze pokojowej pokroić w kostkę, dodać do stopionej czekolady razem z alkoholem i mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita, jedwabista masa. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie dodawać po łyżce do masy czekoladowej i ostrożnie połączyć. Przełożyć do płaskiej formy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej – na całą noc. Rodzynki umyć i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie nadal ubijać dodając po łyżeczce cukier Puder przesiany z cukrem waniliowym.
Deser wyłożyć na półmisek i przykryć bitą śmietanką. Posypać rodzynkami i pokroić na porcje.

Responses are currently closed.