KRESOWE SOJOWCE

2 szklanki soi lub ciecierzycy 1 1/2 szklanki tartej bułki 2 jajka 2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju przyprawa warzywna typu vegeta garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, bazylia) sól, pieprz
tarta bułka do panierowania tłuszcz do smażenia
Soję zalać osoloną wodą i pozostawić na noc, następnego dnia odcedzić, zalać świeżą osoloną wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na trzech łyżkach tłuszczu. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Zmieloną soję wymieszać z cebulą, czosnkiem, tartą bułką i jajkami oraz posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Wyrobić na jednolitą masę, uformować nie-
wielki bochenek i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na pół godziny do lodówki. Mokrymi rękami formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego (np. keczupu) lub grzybowego oraz pieczywa. Zamiast zwykłej soi można wykorzystać soję konserwową, która nie wymaga moczenia i gotowania – wystarczy ją tylko odsączyć z zalewy.

Responses are currently closed.