KROKIETY FASOLACZKI

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody
mineralnej 1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju sól, mała łyżeczka cukru Nadzienie: 1 puszka perłowej fasoli
1 spora cebula 15 dag pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 żółtka
sól, pieprz
cząber lub majeranek
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz ziołowy
olej lub oliwa
jajko i tarta bułka lub gotowa panierka
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać oczyszczone i poszatkowane pieczarki, udusić do miękkości. Dodać odcedzoną fasolę, rozrobiony w łyżce ciepłej wody lub rosołu koncentrat i posiekaną natkę. Lekko ostudzić, dodać żółtka i doprawić do smaku, dobrze wymieszać. Porcje nadzienia nakładać na naleśniki, zwijać w ścisłe ruloniki i smażyć na złoty kolor. Można je także panierować w rozbitym jajku i tartej bułce lub w gotowej panierce.

Responses are currently closed.