KROKIETY TARCZYŃSKIE

1 kg marchewki
2 jajka
25 dag pieczarek
2 cebułe
1/4 selera korzeniowego
1 średnia pietruszka
1 łyżka dobrego oleju
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia, szczypiorek) tarta bułka sól, pieprz tłuszcz do smażenia 40 dag (4 torebki) kaszy gryczanej
łub perłowej 1 kostka rosołowa grzybowa 1 łyżka margaryny lub masła garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia, tymianek, oregano,
szczypiorek)
Marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić w niewielką kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu. Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, dodać do cebuli, podlać 1-2 łyżkami wody i dusić do miękkości. Starte jarzynki wymieszać z uduszoną cebulą i grzybami, dodać jajka oraz posiekaną zieleninę, doprawić do smaku i dobrze wymieszać (jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, należy dodać tyle tartej bułki, aby powstała jednolita elastyczna masa). Formo-
wać niewielkie kotleciki lub podłużne wałeczki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Kaszę ugotować oddzielnie w wodzie z dodatkiem pokruszonej kostki rosołowej, odcisnąć i wymieszać z łyżeczką masła oraz posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.