KULEBIACZEK PTYSIACZEK

W litrowym garnku zagotować wodę z masłem i solą, zdjąć z ognia i wsypać mąkę, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie przezroczysta, gładka masa. Wtedy postawić garnek z powrotem na małym ogniu i dalej mieszać, aż masa zacznie odstawać od ścian naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Cały czas mieszając, pojedynczo wbijać jajka. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C i ułożyć uformowane długie ptysie (około 30 cm długości) na natłuszczonej brytfannie, a jeszcze lepiej na folii aluminiowej. Piec 10 minut, nie otwierając drzwiczek, potem znacznie zmniejszyć ogień i dosuszać przez 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: ryż ugotować na sypko w lekko osolonej
wodzie z dodatkiem soku cytrynowego i odsączyć. Cebulę drobno posiekać i dusić na tłuszczu, dodać drobno posiekane grzyby i razem dusić na niewielkim ogniu. Jajka drobno pokroić, dodać do grzybów z ryżem i posiekaną natką, doprawić do smaku. Gotowe ptysiowe kulebiaki przecinać delikatnie na połowy, spód napełniać nadzieniem i przykrywać wierzchem. Wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika. Podawać na gorąco z dodatkiem zielonej sałaty lub cykorii w sosie winegret.

Responses are currently closed.