KWASZONA BOTWINKA

2 kg botwinki
1 litr źródlanej wody 5 dag soli
2 łyżki zmiażdżonych ziaren białego pieprzu 1 główka czosnku
1 łyżeczka cukru
3 g kwasku cytrynowego
Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i ostudzić. Botwinkę dokładnie umyć, przebrać, usunąć ogonki listków i pokroić w paski. Przełożyć do wygotowanych słojów, przekładając pieprzem i zmiażdżonym lub drobno posiekanym czosnkiem, zalać ostudzoną zalewą. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 dni, do chwili, gdy zacznie się fermentacja. Gdy zalewa zacznie się burzyć, przenieść do chłodnego pomieszczenia. Po dwóch tygodniach nadaje się do spożycia, jednak, jeśli chcemy zachować kwaszonkę na dłużej – warto ją pasteryzować.

Responses are currently closed.