Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
KWASZONE GRZYBKI | Przepisy kulinarne

KWASZONE GRZYBKI

1 kg zdrowych grzybów (najlepsze są rydze i gąski, ałe można wykorzystać także i inne grzyby)
5 dag soli
1-2 cebule
1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 pokruszone listki laurowe 1/2 łyżeczki cukru
Świeże grzyby przebrać, opłukać i wysuszyć, ewentualnie przyciąć ogonki. Następnie włożyć na 5 minut do lekko osolo-nej wrzącej wody (jedynie rydze można zostawić surowe) i odcedzić. Układać w wyparzonych słojach lub kamionkach, przesypując solą i przyprawami. Przykryć wygotowanym porcelanowym talerzykiem i zabezpieczyć jałową gazą. Odstawić na
3 dni w cieple miejsce, a następnie umieścić w chłodnym ciemnym pomieszczeniu. Jeśli grzyby są mało soczyste i puszczają mało soku, zalać solanką (3 dag soli na 1 litr wody) tak, aby grzyby były cały czas przykryte płynem. Jeśli chcemy przechowywać kwaszonkę przez dłuższy czas, można zabezpieczyć ją, zalewając warstwą dobrej oliwy lub oleju.

Responses are currently closed.