Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ŁAZANKI OBIADOWE | Przepisy kulinarne

ŁAZANKI OBIADOWE

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki 3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody
mineralnej 1-2 łyżki stopionego masła, oliwy
lub oleju sól, mała łyżeczka cukru Nadzienie:
2 jajka
1 duża cebula
20 dag porów
1/4 włoskiej kapusty
1-2 marchewki
1-2 pietruszki
posiekana natka pietruszki
1-2 łodygi selera naciowego
lub 1/4 bulwy masło lub margaryna 1/2 szklanki śmietany tarta bułka sól, pieprz
gałka muszkatołowa lub imbir garść startego żółtego sera (najlepiej
parmezanu)
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Gotowe naleśniki pokroić na spore łazanki. Warzywa umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno posiekać i dusić na tłuszczu, ciągle mieszając, do chwili, gdy jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste (nie powinny się przyrumienić), ostudzić. Jajka ubić ze śmietaną, wymieszać z masą warzywną, doprawić do smaku – masa powinna być dość pikantna! Wymieszać z łazankami i przełożyć natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania lub tortownicy, posypać tartym serem i wiórkami zimnego masła. Wstawić na pół godziny do nagrzanego piekarnika.

Responses are currently closed.