LISTKÓWECZKA

1 kg świeżych listków i pędów czarnej
porzeczki 1 1/2 l wódki (45%) 1 kg cukru
Niewielki gąsiorek wyparzyć wrzątkiem, wysuszyć, napełnić świeżymi listkami i pędami czarnej porzeczki zebranymi w słoneczny dzień na początku wegetacji, umytymi i osuszonymi. Zalać wódką (45%), postawić na pełnym słońcu na tydzień, a następnie 3 tygodnie trzymać w cieniu. Przecedzić przez bibułę lub gazę i na każdy litr nalewki dodawać 1 łyżkę soku cytryny. Przelać do drugiego gąsiorka i szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce. Listki zasypać w gąsiorku cukrem i postawić w ciepłym miejscu, codziennie potrząsając gąsiorkiem. Gdy cały cukier się rozpuści, zlać syrop, lekko wyciskając listki, dodać do nalewki, dobrze wymieszać. Do picia nadaje się po upływie 6 miesięcy lub 1 roku, a im starsza, tym lepsza.

Responses are currently closed.