LODY JOGURTOWE

3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
10 dag cukru
cukier waniliowy
50 dag owoców (truskawki, maliny,
poziomki, porzeczki, morele,
brzoskwinie, jeżyny, czarne jagody itp.) garść wiórków kokosowych sól
Żółtka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na krem (najlepiej ubijać na parze, to jest umieszczając miskę z żółtkami na garnku z gotującą się wodą), następnie ostudzić i dalej ubijać, dodając po łyżce jogurt. Owoce przebrać, opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Przetrzeć przez sito i delikatnie połączyć z masą żółtko wo-jo-gurtową. Otrzymany krem przełożyć do maszynki do lodów lub do sporej miski lub rondelka z nierdzewnej stali i – w tym wypadku – przykryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na noc. Jeśli nie dysponujemy maszynką, dobrze jest tężejące lody co jakiś czas energicznie zamieszać.

Responses are currently closed.