Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
MACIUSIE | Przepisy kulinarne

MACIUSIE

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka 15 dag drożdży
25 dag (1 kostka) margaryny lub masła
10 żółtek
1 szklanka cukru
sól
tłuszcz do błachy
Nadzienie:
50 dag tłustego sera lub twarożku
2-3 żółtka
cukier waniliowy
cukier (do smaku)
garść rodzynek
1 jajko do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Drożdże pokruszyć i wymieszać ze szklanką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać resztę mleka, mąkę, stopiony tłuszcz, szczyptę soli i podrośnięty zaczyn. Wyrabiać do chwili, gdy w cieście pojawią się pęcherzyki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, cukier (do smaku), cukier waniliowy i rodzynki, wyrobić na jednolitą masę. Natłuszczonymi rękami odrywać porcje podrośniętego ciasta, formować niewielkie, okrągłe bułeczki. Każdą
z nich rozpłaszczyć, położyć porcję nadzienia i zalepić. Układać na natłuszczonej blasze, smarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumie-nienia.

Responses are currently closed.