MACIUSIE

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka 15 dag drożdży
25 dag (1 kostka) margaryny lub masła
10 żółtek
1 szklanka cukru
sól
tłuszcz do błachy
Nadzienie:
50 dag tłustego sera lub twarożku
2-3 żółtka
cukier waniliowy
cukier (do smaku)
garść rodzynek
1 jajko do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Drożdże pokruszyć i wymieszać ze szklanką ciepłego mleka, łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Tłuszcz stopić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać resztę mleka, mąkę, stopiony tłuszcz, szczyptę soli i podrośnięty zaczyn. Wyrabiać do chwili, gdy w cieście pojawią się pęcherzyki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, cukier (do smaku), cukier waniliowy i rodzynki, wyrobić na jednolitą masę. Natłuszczonymi rękami odrywać porcje podrośniętego ciasta, formować niewielkie, okrągłe bułeczki. Każdą
z nich rozpłaszczyć, położyć porcję nadzienia i zalepić. Układać na natłuszczonej blasze, smarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumie-nienia.

Responses are currently closed.