MAKOWIEC MOKOTOWSKI

20 dag maku
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
12 1/2 dag margaryny (l/2 kostki)
5 jajek
8 łyżek kaszy manny
50 dag jabłek
sok z cytryny
1 torebka proszku do pieczenia
sól
Mak wypłukać na sicie, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, a następnie dokładnie odsączyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę albo dokładnie zmiksować. Margarynę stopić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, a następnie wymieszać ze zmielonym makiem i stopioną margaryną. Kaszę wy-
mieszać z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi owocami, skra-piając od razu sokiem z cytryny, a następnie dodać do makowej masy razem z kaszą i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tor-townicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 45-50 minut.

Responses are currently closed.