MARMOLADA POMARAŃCZOWA Z MARCHEWKI

/ kg młodej ładnej słodkiej marchewki skórka i sok z 1 dużej pomarańczy sok i skórka z 1 dużej cytryny 50 dag cukru
Marchewkęoskrobać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wrzucić na gotującą się wodę,
ugotować i dobrze odcedzić. Cukier rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody, dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz sok i skórkę z cytryny, smażyć na małym ogniu (można podłożyć płytkę ochronną), stale mieszając, drewnianą łyżką, do chwili, gdy marmolada zacznie gęstnieć. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, wlać sok z pomarańczy, i raz jeszcze postawić na ogniu i smażyć, aby masa znów zgęstniała. Przełożyć do wyparzonych i wysuszonych czystych słoików, uprzednio nieco ogrzanych (najlepiej w piekarniku). Obrócić do góry dnem i przykryć ciepłym kocem, pozostawić do wystudzenia.

Responses are currently closed.