MARYMONCKI SUFLET Z WŁOSZCZYZNY

porcja włoszczyzny z rosołu
3 jaja
garść startego żółtego sera
3 łyżki tartej bułki łub mąki pszennej
1 łyżka margaryny
sól, pieprz
tarta bułka i tłuszcz do formy
Włoszczyznę przetrzeć przez sito albo przepuścić przez maszynkę lub zmiksować razem z żółtkami, solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, masę jarzynową wymieszać z tartą bułką, na koniec delikatnie dodać białka i wymieszać raz jeszcze, tylko bardzo delikatnie. Masę jarzynową wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, posypać tartym serem i przykryć wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) i zapiekać do chwili, gdy skórka się ozłoci. Podawać z chrupiącym pieczywem.
Poprzedniego dnia grzyby umyć i zalać przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (wywar można wykorzystać jako smak do zupy), odcedzić i zmielić lub drobno posiekać. Chleb drobno pokruszyć i wymieszać ze śmietaną oraz rumem. Masło roztopić. Żółtka ubić, wymieszać z grzybami i chlebem oraz ze stopionym masłem, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z grzybową masą. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania, wstawić do nagrzanego ciepłego piekarnika na 30-35 minut.

Responses are currently closed.