Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
MARYNATA KOWIEŃSKA KONIEC LATA | Przepisy kulinarne

MARYNATA KOWIEŃSKA KONIEC LATA

/ kg niewielkich, jędrnych gruszek
(najlepsze klapsy) 1 kg niewielkich jabłek
1 kg śliwek (najlepsze węgierki) 75 dag cukru
10 goździków
2 kawałki kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
10 ziaren białego pieprzu 10 ziaren zieła angielskiego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 l źródlanej wody
Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Wrzucić na 5 minut do wrzątku zakwaszonego połową kwasku cytrynowego, dobrze odce-dzić. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połowy, usunąć pestki. Źródlaną wodę zagotować z cukrem, przyprawami i z resztą kwasku cytrynowego. W wyparzonych słoikach układać warstwami gruszki, jabłka i śliwki, zalać gorącą zalewą. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować w tradycyjny sposób około 25 minut w temperaturze 90°C.

Responses are currently closed.