MARYNOWANE GRUSZKI PRABABCI

2 kg niewielkich jędrnych gruszek (klapsy,
bergamoty) 2 kg cukru
2 szklanki octu winnego sok i skrojona skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka goździków kawałek kory cynamonu źródlana woda
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na ćwiartki lub ósemki, skropić sokiem z cytryny. Z cukru, szklanki źródlanej wody i octu ugotować na małym ogniu syrop, zszumować. Do wrzącego syropu włożyć gruszki i gotować pod przykryciem na małym ogniu (można podłożyć płytkę azbestową) około godziny. Jeśli płyn nadmiernie odparuje – dolać wodę, aby gruszki były całkiem przykryte syropem. Gotowe gruszki powinny być całkiem przezroczyste, ale nie powinny się rozgotować. Odcedzić i ułożyć w wyparzonych słoikach. Syrop raz jeszcze zagotować z goździkami i cynamonem. Gorącym, ale nie wrzącym syropem zalać gruszki i zamknąć słoiki. Pozostawić na trzy dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlać syrop, raz jeszcze zagotować, dodać gruszki i trzymać na małym ogniu 2-3 minuty. Przełożyć ponownie do wygotowanych słoików, zalać gorącą zalewą i ostudzić. Przechowywać w tradycyjnej ciemnej spiżarni lub w lodówce. Zamiast wody można wykorzystać białe wytrawne wino – gruszki będą jeszcze smaczniejsze.

Responses are currently closed.