Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
MAZUREK BAKALIOWY PAN STOLNIK | Przepisy kulinarne

MAZUREK BAKALIOWY PAN STOLNIK

30 dag mąki krupczatki lub tortowej
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
sól
1 cytryna
25 dag płatków migdałowych
10 dag kandyzowanej skórki
pomarańczowej 5 dag suszonych morełi 5 dag kandyzowanych wiśni łub rodzynek 10 dag miodu
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem, dodać żółtko, szczyptę soli i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć dokładnie sok. Miód zalać kilkoma łyżkami wody, dodać sok cytrynowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy powstanie jednolity syrop. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, posmarować syropem miodowym, posypać migdałami, jeszcze raz posmarować miodem, posypać posiekaną skórką pomarańczową i tartą skórką cytrynową. Przykryć posiekanymi morelami i wiśniami lub rodzynkami, skropić resztą miodu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 15 minut.

Responses are currently closed.