Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
MAZUREK BUDYNIOWY PAN STAROSTA | Przepisy kulinarne

MAZUREK BUDYNIOWY PAN STAROSTA

40 dag kruchych prostokątnych herbatników
3 opakowania słodzonego budyniu śmietankowego waniliowego lub migdałowego (na l/i litra mleka każdy)
5 szklanek mleka
6 łyżek cukru
3 łyżki masła łub margaryny
po 1 łyżce stołowej posiekanych orzechów (najlepiej włoskich), rodzynek i posiekanych moreli lub śliwek suszonych
2 torebki polewy czekoladowej
3-4 łyżki wiórków kokosowych
Budyń ugotować z dodatkiem cukru i masła, jednak biorąc 2/3 podanej na opakowaniu ilości mleka. Gotując, dokładnie mieszać, aby nie tworzyły się grudki, ostudzić i dodać rozdrobnione bakalie. Prostokątną formę wyłożyć połową herbatników, wyłożyć na nie masę i przykryć pozostałymi herbatnikami. Przygotować zalewę i posmarować nią wierzch mazurka. Tężejącą zalewę posypać płatkami kokosowymi. Można przybrać dowolnymi bakaliami lub owocami, jak kiwi czy pomarańcze pokrojone w kawałki, albo wiśnie z kompotu. Jeśli nie mamy gotowej zalewy, możemy przygotować ją sami – 1/2 kostki margaryny, pół szklanki cukru i 3 łyżki kakao stopić w garnuszku na małym ogniu.
Wersja dla dzieci
Masę budyniową można zastąpić równie smaczną kakaową masą z kaszy manny:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
20 dag masła lub margaryny
3 łyżki kakao
Mleko zagotować z masłem i cukrem, a następnie po łyżce wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć – dodać przesiane kakao i dobrze wymieszać. Dalej postępować tak, jak z masą budyniową.

Responses are currently closed.