MIĘSKO PO NADWIŚLAŃSKU

50 dag mięsa wołowego (mogą być 1-2 duże porcje rosołowe)
1 porcja włoszczyzny bez kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta 1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki sól, pieprz
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, tymianek, oregano, bazylia)
Włoszczyznę oczyścić i pokroić w kostkę. Mięso umyć, dodać do jarzynek i zalać wodą wymieszaną z koncentratem oraz przyprawą, tak aby mięso pozostawało zaledwie przykryte. Gotować do miękkości na niewielkim ogniu, ewentualnie uzupełniając płyn. Odcedzić -jarzyny wykorzystać do kolacyjnej sałatki, a mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Wywar zagotować, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i podgrzewać stale mieszając drewnianą łyżką do chwili gdy sos zgęstnieje (nie dopuszczając do wrzenia). Doprawić. Włożyć mięso, wymieszać na niewielkim ogniu. Obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody lub z kluseczkami.

Responses are currently closed.