Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
MOKOTOWSKA SZARLOTKA Z KRUSZONKĘ | Przepisy kulinarne

MOKOTOWSKA SZARLOTKA Z KRUSZONKĘ

50 dag mąki
75 dag jabłek
1 kostka margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru
1 porcja cukru waniliowego
1 porcja proszku do pieczenia
sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
4 połówki brzoskwiń z puszki
3-4 łyżki rodzynek
mielony cynamon
sól
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Posiekać z zimnym tłuszczem, następnie dodać jajko i wymieszać. Dosypać cukier, szybko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części: jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę, a drugą wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy lub tortownicy. Posypać skórką cytrynową i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) – upiec na słomkowy kolor. Na podpieczony spód rozłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zetrzeć na tarce z dużymi otworami umyte jabłka i pokropić sokiem z cytryny oraz posypać cynamonem i umytymi rodzynkami. Bezpośrednio na jabłka na tej samej tarce zetrzeć zamarzniętą resztę ciasta i po-
nownie wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Upieczoną szarlotkę należy posypać przez sitko cukrem pudrem i cynamonem.

Responses are currently closed.