MURZYNEK SADOWNIK

2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/2 kostki masła łub margaryny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
2 łyżki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 duże gruszki lub jabłka
sok z 1 cytryny
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Masło, cukier, kakao i mleko włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do chwili, gdy powstanie jednolita masa. Odłożyć pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodawać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sztywną pianę z białek, mieszając. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej blachy, na wierzchu położyć obrane i pokrojone owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec około godziny. Ostudzone ciasto polać pozostawioną polewą.

Responses are currently closed.