Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
MYŚLIWSKI KOCIOŁEK | Przepisy kulinarne

MYŚLIWSKI KOCIOŁEK

40 dag grzybów (najlepsze są mieszane grzyby leśne, ale mogą być też pieczarki albo boczniaki)
10 dag wędzonego boczku
2 cebule
40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1/2 główki kapusty
1 łyżka margaryny
1 łyżka oleju
3 szklanki rosołu z kostki (najlepiej
grzybowy) garść posiekanej zieleniny (tymianek,
oregano, natka pietruszki, szczypiorek) sól, pieprz, kminek tłuszcz do nasmarowania formy
Cebule i boczek pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić w paseczki. Kapustę cienko poszatkować. W natłuszczonej formie układać warstwami: ziemniaki, grzyby, cebulę z boczkiem i kapustę, każdą warstwę posypując kminkiem, solą i pieprzem oraz posiekaną zieleniną – ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Zalać rosołem z kostki i posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Jeśli ktoś chce uzyskać zdecydowany, prawdziwie leśny smak, może zamiast kminku dodać do potrawy rozgniecione jagody jałowca. Wegetarianie mogą zrezygnować z boczku – danie i tak będzie smaczne.

Responses are currently closed.