NADBUŻAŃSKIE PULPETY POD PIERZYNKĘ

50 dag mielonego mięsa (najlepiej
drobiowego) 2 spore cebule 2-3 ząbki czosnku 4 jajka
1 szklanka gęstej śmietany (22%) I łyżka przesianej mąki pszennej 2-3 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka mielonych ziół prowansalskich 1 listek laurowy sól, pieprz tłuszcz do nasmarowania formy
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkiem, musztardą i mąką, doprawić do smaku. Uformować małe pulpety i gotować około 20 minut w osolonej wodzie z listkiem laurowym. Następnie delikatnie wyjąć
łyżką cedzakową i odsączyć. Śmietanę ubić dodając po jednym pozostałe jajka, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Pulpety ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, zalać sosem śmietanowym i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na 15 minut.

Responses are currently closed.