Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
NALEŚNIKI GRÓJECKIE | Przepisy kulinarne

NALEŚNIKI GRÓJECKIE

Ciasto:
25 dag mąki (f/2 szklanki)
3 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
sól
1 mała łyżeczka cukru
Nadzienie:
50 dag jabłek
5 łyżek cukru
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka tartej bułki
mielony cynamon
1 łyżka margaryny lub masła do pieczenia
Przygotować naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Patelnię natłuścić kawałkiem słoniny, a gdy patelnia się rozgrzeje, smażyć naleśniki trochę grubsze niż ze zwykłego ciasta. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać w rulonik lub w chusteczkę. Ułożyć na natłuszczonej formie do zapiekania i posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 15-20 minut.

Responses are currently closed.