Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
NALEŚNIKI KLASYCZNE | Przepisy kulinarne

NALEŚNIKI KLASYCZNE

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki mineralnej wody
gazowanej 1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju sól, mała łyżeczka cukru
Mąkę przesiać i wsypać do wysokiego rondelka, dodać jajka, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru, tłuszcz i mleko. Wymieszać dobrze trzepaczką lub zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą, przykryć i pozostawić na pół godziny. Średnią patelnię lekko natłuścić kawałkiem słoniny lub olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewać chochelką ciasto naleśnikowe. Ciasto rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić (najlepiej za pomocą pokrywki lub drugiej patelni) i zrumienić. Gotowe naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
NALEŚNIKI PIWNE
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
oliwa lub olej (słonecznikowy łub sojowy)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiać, wsypać do wysokiego rondelka, dodać jajka, oliwę, piwo, sól i cukier, zmiksować, wlewając w miarę Potrzeby wodę – ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Zazwyczaj wystarcza około 3/4 szklanki. Patelnię posmarować
oliwą, rozgrzać i wylewać niewielką chochelką ciasto naleśnikowe. Ciasto rozprowadzić równomiernie na patelni i smażyć na małym ogniu, aż powierzchnia naleśnika obeschnie. Odwrócić i obrumienić.

Responses are currently closed.