Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
NALEŚNIKI PIĘTKOWE | Przepisy kulinarne

NALEŚNIKI PIĘTKOWE

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody
mineralnej 1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju sól, mała łyżeczka cukru Nadzienie:
1 kg dorsza lub filetów z ryb morskich
2 jajka
2 czerstwe bułki kajzerki namoczone
w mleku 1-2 ząbki czosnku 1 porcja włoszczyzny bez kapusty margaryna garść startego sera żółtego (najlepiej
parmezanu) garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, rozmaryn) ziele angielskie sol, pieprz
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Rybę oczyścić, usunąć ości i podzielić na kawałki. Warzywa oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach lub drobno posiekać i udusić na łyżce margaryny. Zalać litrem wrzątku, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz sól do smaku. Gdy ponownie zawrze, włożyć kawałki ryby (ryba powinna być zaledwie przykryta) i gotować na małym ogniu do miękkości. Dobrze odcedzić i ostudzić. Ostudzoną rybę przepuścić przez maszynkę z jarzynami i odciśniętymi kajzerkami. Wymieszać z jajkami oraz posiekaną zieleniną, doprawić do smaku. Nadzienie nakładać na naleśniki, zwijać w rulony i obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor albo ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, posypać wiórkami zimnej marga-
ryny lub masła i tartym serem. Zapiec w nagrzanym piekarniku. Z takim nadzieniem można także przyrządzić tort naleśnikowy. Podawać z sałatą lub cykorią w sosie winegret lub z surówką z pomidorów czy ogórków. Można także jako dodatek podać kiszone ogórki.

Responses are currently closed.