Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
NALEŚNIKI WIGILIJNE | Przepisy kulinarne

NALEŚNIKI WIGILIJNE

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
około 1 szklanki gazowanej wody mineralnej
1-2 łyżki stopionego masła, oliwy lub oleju
sól, mała łyżeczka cukru
Nadzienie:
15 dag suszonych grzybów
2-3 cebule
3/4 szklanki śmietany
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, tymianek) garść startego żółtego sera (najlepiej
parmezanu)
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Grzyby dokładnie umyć, zalać chłodną przegotowaną wodą (najlepiej źródlaną) i pozostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Ugotować i odcedzić, drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno posiekać i udusić na tłuszczu bez rumienienia, dodać grzyby i podlać śmietaną i oprószyć łyżką przesianej mąki, dusić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Ostudzić, wymieszać z posiekaną
pietruszką i doprawić do smaku. Gotowe naleśniki smarować nadzieniem, zwinąć w ruloniki lub złożyć w portfelik i ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania. Posypać wiórkami zimnego masła i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika. Można także panierować w jajku i tartej bułce, obsmażyć na złoty kolor.
szpinakową rozsmarować na cieście, pozostawiając wolny brzeg, i zwinąć w mion. Ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, posypać tartym serem i wiórkami zimnego masła. Zapiekać około 45 minut w nagrzanym piekarniku. Można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Responses are currently closed.