NALEŚNIKI ŻOLIBORSKIE

20 dag mąki pszennej
3 jajka
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
25 dag żółtego sera pikantny keczup sól, cukier zioła prowansałskie tłuszcz do smażenia 1 łyżka margaryny lub masła
Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli, zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać mleko, olej i szczyptę cukru. Dobrze wymieszać lub zmiksować. Odstawić na pół godziny. Z przygotowanego ciasta usmażyć niezbyt grube naleśniki, ułożyć na odwróconym głębokim talerzu. Ser pokroić na paluszki wielkości palca – powinno ich być tyle, ile naleśników. Na każdy naleśnik kłaść serowy paluszek, polać keczupem i posypać ziołami, zwinąć w rulonik. Na natłuszczonej blaszce ułożyć naleśniki, posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220°C) i zapiekać do zru-mienienia.

Responses are currently closed.