NIEBO W GĘBIE

V/2 szklanki cukru
25 dag grubo posiekanych orzechów
włoskich lub arachidowych 4 żółtka
15 dag masła lub margaryny 10 łyżek gorzkiego kakao cukier waniliowy sól 2 duże wafle tortowe
Połowę cukru wsypać do rondelka z nierdzewnej stali, dodać 5 łyżek wody i, stale mieszając, podgrzewać do chwili, gdy powstanie brunatnozłoty karmel. Wylać na natłuszczony talerz i odstawić do zastygnięcia. Zastygły karmel potłuc, zawinąć w folię spożywczą i pokruszyć wałkiem. Pozostały cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli utrzeć z żółtkami do białości, następnie po łyżce dodawać tłuszcz o temperaturze pokojowej oraz przesiane kakao i dobrze wymieszać. Dodać karmel i posiekane orzechy. Rozsmarować na jednym waflu i przykryć drugim, docisnąć i obciążyć. Pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kwadraty.

Responses are currently closed.