OGÓRKI BEZOCTOWE

2 kg małych młodych ogórków
1 główka czosnku
3-4 listki laurowe
pęczek kopru
1 korzeń chrzanu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka ziarnistego białego pieprzu
2 dag soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami na wiórki. Ogórki dokładnie umyć, włożyć na minutę do wrzątku, a następnie przełożyć do zimnej wody, po 2 minutach dobrze odcedzić. Układać ściśle
w wygotowanych słoikach, przekładając przyprawami, rozdrobnionymi gałązkami kopru i wiórkami chrzanu. Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki tak, aby płyn je przykrywał. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować tradycyjną metodą około 20 minut w temperaturze około 90°C.

Responses are currently closed.