OGÓRKI KONSERWOWE

1 kg niewielkich ładnych ogórków 3 łyżeczki soli
2 szklanki źródlanej wody
1/2 szklanki mocnego octu winnego
1 łyżka cukru
6 ząbków czosnku
listek laurowy
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka nasion gorczycy
Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i pionowo układać w wyparzonych czystych słoikach, przekładając ząbkami czosnku i przesypując gorczycą. Wodę zagotować z solą, cukrem, listkiem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić i ciepłą zalać ogórki. Słoiki przykryć gazą, i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoiki zamykać wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować 20 minut w temperaturze około 90°C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Responses are currently closed.