OMLET PO PROFESORSKU

4 jajka
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 pory (tylko jasne części) 10 dag szynki lub wędzonego
boczku
3 łyżki oliwy lub oleju
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek,
bazylia) sól, mielona ostra papryka
lub pieprz
Pory oczyścić i pokroić w półkrążki, wędlinę pokroić w niewielką kostkę. Zeszklić razem na oliwie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do porów z boczkiem i smażyć 2-3 minuty, stale mieszając. Żółtka utrzeć z przyprawami i posiekaną zieleniną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami i zalać uduszone jarzynki z boczkiem. Smażyć dwie minuty, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 15 minut.
Wersja dla wegetarian
Wegetarianie zamiast boczku mogą wykorzystać pieczarki.

Responses are currently closed.