OSZCZĘDNY MULAT

3 czubate szklanki mąki pszennej 1 torebka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru
4 żółtka
4 czubate łyżki margaryny
1 szkłanka mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
mielony cynamon
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kawę rozpuścić w ciepłym mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, następnie, stale ucierając, dodawać kawę z mlekiem i wreszcie, po łyżce dosypywać mąkę z dodatkami. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika (180°C). Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko). Do ciasta można dodać też dowolne bakalie – najlepsze są grubo posiekane orzechy.

Responses are currently closed.