OSZCZĘDNY PIERNIK MAŁOPOLSKI

3 jajka
1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1 szklanka mocnej kawy 1 czubata łyżka ciemnego kakao 3 szklanki mąki
3/4 szklanki stopionej margaryny lub oleju
1 torebka korzennej przyprawy do piernika
garść posiekanych orzechów arachidowych
1 płaska łyżeczka sody
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z sodą, kakao i wymieszać z przyprawą korzenną. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a następnie dalej ucierać, dodając po łyżce miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz tłuszcz i posiekane orzechy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej oraz wysypanej tartą bułką podłużnej foremki i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika (180°C), a następnie zwiększyć temperaturę do 220°C i piec kolejne 40 minut. Piernik można polać czekoladową polewą lub lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

Responses are currently closed.