Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
OWOCOWY PLACEK ZIELONOGÓRSKI | Przepisy kulinarne

OWOCOWY PLACEK ZIELONOGÓRSKI

6 czubatych łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru lub miodu
3 jajka
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 dużych jabłek (najlepiej antonówki
lub renety) 1 duża twarda gruszka 1 duży banan 10 dag rodzynek 10 dag orzeszków arachidowych
lub pistacjowych sok z 7/2 cytryny 3 łyżki brandy sól mąka i tłuszcz do nasmarowania
i wysypania formy
Żółtka utrzeć z margaryną, cukrem i brandy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej. Rodzynki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie, a gdy napęcznieją, dobrze odcisnąć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Banan obrać i pokroić w kostkę – owoce skropić obficie sokiem z cytryny, wymieszać, a następnie obtoczyć w mące. Dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) i piec około godziny.

Responses are currently closed.