Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PANNA MŁODA | Przepisy kulinarne

PANNA MŁODA

7 czubata szklanka wiórków
kokosowych 1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
12 1/2 dag (1/2 kostki) margaryny lub masła
2 łyżki rumu, brandy lub kilka kropli aromatu rumowego, arakowego lub migdałowego
25 dag dojrzałych słodkich śliwek
lub 1/2 puszki brzoskwini
albo mandarynek w syropie 10 dag pokruszonych biszkoptów sól
Szklankę wiórków zalać mlekiem (pozostałe wiórki zostawić do dekoracji) i odstawić na pół godziny. Następnie dodać cukier oraz szczyptę soli i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, około 30 minut (najlepiej umieścić rondelek z masą w tak zwanej kąpieli wodnej, czyli na większym garnku z wrzącą wodą – w ten sposób krem na pewno się nie przypali)-Masa powinna zgęstnieć. Ostudzić. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzec
25 dag biszkoptów
75 dag jabłek (najlepsze antonówki
albo renety) cukier waniliowy cukier
sok z cytryny 1 szklanka słodkiej herbaty (może być
z dodatkiem rumu albo brandy
lub kilku kropli aromatu rumowego
albo arakowego) 1 szklanka bitej śmietany (może być
z torebki lub w sprayu)
na krem, a następnie dalej ucierać, dodając po łyżce masę kokosową. Na koniec dodać alkohol i dobrze wymieszać. Biszkopty pokruszyć i wyłożyć nimi niewielką tortow-nicę. Na biszkopty wyłożyć krem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki pod zamrażalnik przynajmniej na dwie godziny. Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na cienkie paseczki. Schłodzony torcik przybrać śliwkami i posypać pozostałymi wiórkami.

Responses are currently closed.