Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PAPRYKARZ KOZIENICKI | Przepisy kulinarne

PAPRYKARZ KOZIENICKI

50 dag mięsa bez kości (wieprzowe,
wołowe) 1-2 cebule
2-3 strąki kolorowej papryki 2 łyżki ołiwy lub oleju garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia) warzywna przyprawa do zup typu vegeta 1 łyżka mąki pszennej sok z cytiyny 1/2 szkłanki śmietany sól, mielona papryka
Mięso natrzeć sokiem z cytryny, papryką i solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół
godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w pase-czki i dodać do cebuli, dusić do miękkości. Przełożyć do rondelka. Mięso obtoczyć w mące, obrumienić ze wszystkich stron na reszcie tłuszczu, dodać do cebuli i zalać wodą z dodatkiem szczypty przyprawy warzywnej, tak aby płyn zaledwie przykrywał mięso. Dusić do miękkości na małym ogniu, w miarę potrzeby uzupełniając płyn. Dodać śmietanę i wymieszać na małym ogniu, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z ziemniakami puree, ryżem lub kaszą na sypko. Można także wykorzystać orientalny wynalazek – kaszkę kuskus, którą najłatwiej przygotować – wystarczy zalać ją gorącą wodą ze szczyptą warzywnej przyprawy lub, jeszcze lepiej rosołem z kostki i odstawić na kwadrans.

Responses are currently closed.