PARÓWKI PO NIEPORĘCKU

8 parówek (mogą być drobiowe lub sojowe)
1 kg porów (białe i jasnozielone części) 1-2 ząbki czosnku
2 łyżki margaryny
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól, mielona ostra papryka
sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu winnego
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek) 1 kostka rosołowa
Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki o długości około 4 cm. Dwie szklanki wody zagotować z kostką rosołową, dodać sok z cytryny i wrzucić pory. Gotować pod przykryciem 5 minut. Dokładnie odsączyć. Jedną łyżkę margaryny rozgrzać, dodać ziele angielskie, wrzucić pory. Doprawić solą i papryką; dusić, stale mieszając, około 10 minut, ewentualnie podlewając 12 łyżkami wody. Usunąć ziele angielskie. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, wymieszać z porami. Rozgrzać resztę tłuszczu. Parówki obrać z osłonek i pona-kłuwać widelcem lub wykałaczką, obru-mienić ze wszystkich stron. Parówki wymieszać z porami, obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.