Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PASTA JAJECZNA | Przepisy kulinarne

PASTA JAJECZNA

10 jajek
5 łyżek masła łub dobrej margaryny
2 cebule
posiekana zielenina (natka pietruszki,
szczypiorek, tymianek, bazylia, oregano,
majeranek) sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połowę. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sito. Białka drobniutko posiekać. Ce-
bulę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ciepłe masło utrzeć na krem, dodać rozdrobnione jajka, cebulę i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce. Smarować kromki chleba lub bułki albo krakersy.
Wersje urozmaicone
Do podstawowej wersji tej pasty, którą każdy może zmieniać i modyfikować według swojej fantazji i dostępnych środków, możemy dodać na przykład koncentrat pomidorowy, posiekane oliwki, kiszony ogórek lub paprykę (świeżą albo marynowaną), posiekane orzechy, a cebulę zastąpić zmiażdżonym czosnkiem. Smak mogą zmienić także przyprawy: pieprz cayenne, mielona papryka lub gałka muszkatołowa.

Responses are currently closed.