Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
PĘCZKI TRADYCYJNE | Przepisy kulinarne

PĘCZKI TRADYCYJNE

4 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 szklanka gęstej śmietany 1 porcja drożdży instant
1 łyżka cukru
2 łyżki margaryny lub masła 1 kieliszek spirytusu
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy lub szczypta mielonego
cynamonu konfitury lub dżem
do nadziewania tłuszcz do smażenia (najlepiej
smalec)
Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę ze szczyptą soli, stopiony tłuszcz i drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto i pozo-
stawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Natłuszczonymi rękami odrywać kawałki wyrośniętego ciasta, formować placuszki i kłaść na nich po łyżce konfitur, a następnie formować niewielkie okrągłe pączki. Gotowe pączki ułożyć na wysypanej mąką stolnicy i pozostawić na pół godziny, aby wyrosły. Smażyć na złoty kolor z obu stron w głębokim tłuszczu z dodatkiem spirytusu. Odsączyć z tłuszczu najlepiej na papierowych ręcznikach i przez sitko posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Responses are currently closed.